Gisteren fotograferen. Morgen exposeren. Hoe oud nieuw kan worden.

Instagram

Gisteren was het een grote storm in de online community. De creatieve app Instagram werd ook beschikbaar voor Android users, nadat het jaren enkel beschikbaar was voor de iPhone. Niets schokkends. Maar toch wereldnieuws. Op twitter werd snel duidelijk dat er toch een immense spanning heerst tussen Android- en Iphone-gebruikers. Rassenhaat, vingertjes wijzen, oorlogje spelen. Ik houd daar niet van.

Ik houd van beelden! Bij de lancering van Instagram was ik helemaal opgetogen. Communiceren via beelden! Eindelijk iets dat me 100% lag. Geen links, geen (of niet veel) zever, enkel foto’s.


Natuurlijk werd mijn oog de eerste maanden geteisterd door ‘brol’ of misschien beter gezegd ‘ruis’. Ik erger mij dood aan rommelige beelden. Zo vermoeiend! Dus regelmatig unfollow ik mensen die 10 foto’s van hun familiealbum posten of hun hele reis van vorig jaar op instagram smijten. Daarvoor zijn andere kanalen (facebook, flickr, webgallerijen,…)

Instagram is voor mij een ‘speciale’ plaats voor beelden. Het is een venster op de wereld. Wat mensen doen op exact dat moment. En dat is een heel sterke middel waar je geweldige dingen mee kunt. Het maakt niet uit wie die maakt. Of met welk merk, zolang het een smartphone is.

Ik heb geen grip op hoe Instagram zal evolueren. En ik ben zeker geen heerser van deze app. Het aantal comments en likes zijn voor mij ook niet zo belangrijk. Maar vanuit mijn expertise zijn er enkele richtlijnen die volgens mij Instagram mogelijks tot iets geweldigs laten groeien.

 • Instant. Fotografeer wat je meemaakt op dat moment. Je communiceert met beelden ipv woorden. Instagram is zoals twitter. Snel en vluchtig, een opname van dat moment.
 • Smartphone. Alles wat je met een ander toestel maakt komt toch niet tot zijn recht, door oa het vierkante formaat. De smartphone heeft beperkingen. Speel daar mee!
 • Wees creatief. Zie het als een uitdaging om het dagdagelijks leven vanuit een andere hoek te bekijken. Letterlijk of figuurlijk.
 • Thema. De interessantste volgers zijn diegene die zich tot één thema beperken. En elke dag dit vanuit hun kijk op de wereld in beeld brengen.
 • Eigen foto’s. Post je eigen beeldmateriaal. Niet alleen vanwege de copyright, maar wees origineel. Dankzij alle technologie kan iedereen foto’s maken. Maak dus je eigen ding!

Het is aan jullie, iPhone- en Android- gebruikers, om daar iets mee te doen. Iedereen is vrij. Gelukkig is er nog die ‘unfollow’ knop indien nodig! Dat is beter dan zagen en je ergeren. 😉

Wie graag de beeldjes ziet maar geen Android of iPhone heeft, die kan alles bekijken via de website Inkstagram!

Advertisements

2 responses

 1. Net als bij elke Social Media ervaring, bepaal je zelf hoe die eruit ziet, door content te creëren die jij wil en door content te volgen die jou persoonlijk aanspreekt.

  Je zet de ervaring dus volledig naar je eigen hand.

  De info die je meegeeft is natuurlijk wel nuttig en past perfect in een ‘Instagram for dummies’ boekje.

  Misschien kan je eens zo’n blogpostje opzetten, positief, met tips en tricks om tot het beste instagram resultaat te komen.

  April 4, 2012 at 1:33 pm

 2. Een echte storm ik het niet noemen. Vooral tegenstand van de oude garde die zijn speeltje liever niet wou delen. Maar we trekken onze plan wel. De aanhouder wint. 🙂

  April 4, 2012 at 2:42 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s